Verified by Visa ger ett skydd mot bedrägerier

De senaste åren har vi vid flera tillfällen kunnat läsa om olika typer av bedrägerier som drabbar bank och kreditkordskunder runt om i Sverige. Det sker ofta ett uppsving av denna typ av bedrägerier på sommaren. En anledning till att vi är lite känsligare och mer utsatta när det är semestertider kan vara att vi då ofta använder en annan dator än vår egen. Det är då lätt hänt att det blir fel när man skriver in en adress i webbläsaren. Om man inte ser upp så kan man då hamna på en sida som är snarlik den som man planerade att besöka, och sedan luras till att skriva in sina kreditkortsuppgifter.

 

Vad är Verified by Visa?
För några år sedan så lanserades Verified by Visa som ett sätt att bekämpa dessa bedrägerier. Genom detta system ökas säkerheten för Visas kunder när de handlar på nätet och det har kommit att bli allt vanligare när det gäller nätbetalningar i allmänhet. Verified by Visa är anslutet till de största svenska bankerna och innebär att du får upp ett meddelande när du försöker betala för något med ditt kontokort eller kreditkort på nätet. Meddelandet är personligt och skapat av dig själv när du registrerade dig för tjänsten. Efter att meddelandet dykt upp på skärmen så skriver du in det lösenord du har valt. Transaktionen genomförs inte förrän du skrivit in rätt lösenord.Visa 1

 

Gäller att vara uppmärksam
Även om system som Verified by Visa hjälper oss att genomföra nätbetalningar på ett tryggare sätt än tidigare, så innebär detta inte att man inte själv måste vara uppmärksam. Vi har till exempel kunnat läsa om så kallade phishingattacker som drabbat Visas kunder. Denna typ av attacker går ofta ut på att man får ett e-mail från en avsändare som utger sig för att vara Visa. Genom att klicka på länken i mejlet så skickas man ofta vidare till en sida som är professionellt uppbyggd och snarlik den riktiga hemsidan. När du skriver in dina kreditkortsuppgifter så skickas dock dessa istället till bedragaren som då får tillgång till känslig information. Det gäller att alltid vara på sin vakt när man får ett e-mail från någon som vill ha ditt lösenord eller dina bankuppgifter. Kreditkortsföretagen frågar aldrig efter ditt lösenord via telefon eller e-mail, så om detta sker bör man alltid utgå ifrån att det är någon obehörig som är ute efter dina uppgifter.

originmag