Snart är betallösningarna för 2000-talet här

De senaste åren har vi sett ett ökat behov av säkrare och mer effektiva betallösningar, både för betalningar online och i butik. En del försök har gjorts att lansera nya lösningar, men ingen har än så länge fått ett tillräckligt stort genomslag hos både handeln och konsumenterna som krävs. Men med Apples senaste produkt så kan denna lösning vara runt hörnet.

 

Apple Pay
I samband med att Apple under hösten 2014 lanserade sin nya smartphone iPhone 6, så släppte man också till denna telefon sin nya betallösning för mobiltelefoner: Apple Pay. Denna service och applikation är tänkt att på sikt helt ersätta konto- och kreditkort. I framtiden kommer din telefon fungera som en plånbok där pengarna dras direkt när du godkänner en betalning i till exempel mataffären.

 

Tack vare en inbyggd antenn av typen NFC (Near Field Communication, eller närfältskommunikation) så känner den inbyggda appen Pay av när en betalning ska godkännas, som i exemplet när du står i kassan på mataffären. Med hjälp av en kod, eller ännu enklare med bara en snabb registrering av ditt fingeravtryck, så godkänner du betalningen och pengarna dras i realtid.

 

Svensk handel försiktigt positiv
Tidiga signaler från svensk handel har varit positiva. Länge har man försökt utveckla den idag ganska gamla tekniken med kreditkort i plast, som visserligen har fungerat ganska bra, men även inneburit vissa säkerhetsrisker och dessutom problem i form av trasig kort och chip. Tekniken är än så länge inte tillgänglig i Europa, men i Nordamerika så har stora kedjor som McDonalds och Starbucks redan börjat erbjuda sina kunder denna betalningsmetod.Snart är betallösningarna för 2000-talet här 1

 

Med fler kedjor som står redo att ansluta sig och dessutom en rad nordamerikanska banker som visat stort intresse, så tror man att det bara är en tidsfråga innan tekniken gör sitt intåg även på den europeiska marknaden. Tidigare liknande lösningar förekommit här hemma i Sverige, men utan att få ett sådant kraftigt genomslag som produkten från Apple förväntas att få. Inför införandet så finns naturligtvis ökade krav på it utbildning för handeln och människor verksamma inom berörda områden. Med människor som har adekvat utbildning i den nya tekniken så kommer införandet att gå både fortare och smidigare.

 

Några av de utmaningar som man ställs inför, och som i viss mån talar emot genomslagskraften hos Apple Pay, är att det är en teknik som är direkt kopplad till en viss leverantör av hårdvara. Även om Apples iPhone fortfarande är dominerande så är det långt ifrån alla som använder denna smartphone. I början av nästa år släpper Apple, kanske just därför, sin Apple Watch. Denna är som namnet antyder ett armbandsur med många av deras appar och övriga funktioner inbyggda, däribland Apple Pay.

originmag