Skydda dig själv vid e-handel

Att handla på nätet innebär alltid att du tar en risk (om än liten) att utsättas för bedrägeri. Även om du handlar via en betrodd sida kan du ha otur och råka ut för hackers som kommer över dina kortuppgifter. Därför kan det vara bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder, som minskar risken att bli utsatt för bedrägeri, och som minskar skadorna om det värsta skulle hända.

Ett sätt att försäkra sig om att man inte förlorar stora summor pengar om någon skulle kapa ens kortuppgifter är till exempel att använda ett separat konto och ett separat kort för köp online, och bara föra över så mycket pengar som behövs för det enskilda köpet. Om ditt kortnummer då skulle stjälas finns helt enkelt inga pengar att handla för på kontot. Det enda man måste vara noga med i detta fall är att inte använda ett kreditkort. Om man gör det måste man ta bort all kredit som eventuellt finns på kortet.iphone-624709_960_720

En annan variant av detta, som flera banker erbjuder, är ett så kallat e-kort eller virtuellt kort. Det är ett digitalt, tillfälligt kort som bara används för ett köp i taget. Du får bara kortuppgifterna, alltså inget fysiskt kort, och för över den summan som behövs för köpet. Så fort det har genomförts annulleras kortet, och det finns alltså inget att stjäla.

Om man handlar på nätet ofta, och tycker att dessa lösningar verkar omständiga, då man måste göra engångsöverföringar vid varje tillfälle man handlar, kan en alternativ lösning vara ett låsbart kort. Också detta är en tjänst som erbjuds av flera banker idag, då man via en mobilapp hanterar låsningen av kortet. Kortet kan alltså låsas upp av dig precis innan ett köp, för att sedan låsas igen direkt efter. Om någon då skulle få tag på dina kortuppgifter kan de inte använda dem för att handla.

Dessa metoder garanterar med så stor säkerhet som möjligt att man inte råkar ut för bedrägerier eller kapningar när man handlar via nätet, och det kan vara bra att ta för vana att använda dem även när man handlar på betrodda e-butiker, till exempel om man ska köpa sängar på Sleepo.se. Man kan aldrig vara nog försiktig, som det sägs.

originmag