Lär dig mer om Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Bitcoins finns bara i en begränsad omfattning och kan bara utvinnas genom datorkraft som med hjälp av avancerade algoritmer (därav behovet av datorkraft) utvinner bitcoins. Processen kallas för mining och innebär också att man kopplar sin dator till bitcoins nätverk där alla transaktioner genomförs. Genom att undvika en tredjepart står inte valutan under någon direkt politisk eller statlig styrning såsom inflation. Transaktionerna är krypterade och gör att användarna som betalar med bitcoins är anonyma under transaktionen, även om det går att spåra användaren på andra sätt efter transaktionen.

Finansrevolutionen som uteblev

När bitcoin kom var det många som hoppades på en revolution men den uteblev. Men idag fyller den ett syfte då Bitcoin är en helt elektronisk valuta som inte är bunden till någon bank. Det går att göra valutaväxling från andra etablerade valutor och flera hemsidor och butiker tar idag emot bitcoins, även om det handlar om en liten omfattning. En av svagheterna med bitcoin är att det lagras i en fil på datorn och raderas den är pengarna borta för alltid. Därför uppmanas man att säkerhetskopiera filerna för att inte riskera att förlora bitcoins. Bitcoins kan bara användas en gång och kan därför inte kopieras för dubbel transaktion.

Kontroverser följer bitcoin

I Boden satsades flera hundra miljoner kronor på en bitcoinanläggning som skulle tack vare det kalla klimatet i norr bli ett av världens främsta gruvor för bitcoin-mining. Länge var priset på bitcoin skyhögt och företaget såg en ljus framtid. Men efter ett tag började värdet gå upp och ner med variationer på flera hundra procent. Löften om att Boden skulle bli ett bitcoin-mecka i världen slog aldrig in och idag står anläggningen utan klar framtid. En av de första som investerade i bitcoin kritiserade systemet för att vara styrt av en handfull personer, men vilka dessa är vet ingen eftersom skaparna är anonyma.

originmag