Klarna Checkout – ett enklare sätt att handla på

Klarna Checkout är en betalningslösning för e-handel som bildades 2012. Det i Stockholm baserade företaget Klarna grundades redan 2005 och erbjöd då också betalningslösningar för e-handelsbranschen. Med Klarna Checkout lyckades man dock bredda tjänsten ytterligare och tillhandahålla en mer heltäckande lösning för betalning. Deras kunder kan nu få alla betalningsmetoder i en och samma tjänst. Mer än 15 nätbutiker runt om i Europa använder sig idag av Klarna Checkout, och i Sverige förmedlas mer än 20 % av all e-handel genom tjänsten.

 

Grundades av studiekompisar
Klarna grundades av de tre studiekompisarna Niklas Adalberth, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson. Anledningen till att deras tjänst blivit så framgångsrik beror bland annat på deras förmåga att göra kreditriskbedömningar. Konceptet går ut på att kunderna till olika näthandlare får sina varor innan de betalar. E-butikerna var till en början skeptiska mot att behöva ta på sig den kreditrisk som detta innebär, men när Klarna erbjöd sig att ta på sig den blev de snabbt intresserade. Idag har de över fem miljoner kunder bara i Sverige vilket gör att kreditrisken de tar på sig här är relativt liten. Varje gång de expanderar till en ny marknad ökar dock risken eftersom de har så lite information om kundbasen. Konceptet har dock rönt intresse på flera håll runt om i världen, eftersom betalningslösningarna för e-handel hittills har varit relativt komplicerade och tidskrävande.Klarna 1

 

Enklare för både kund och butik
Klarna Checkout gör e-handel enklare för både kunder och nätbutiker. Eftersom köpet separeras från betalningen så kan kunden först välja vilken produkt han eller hon vill köpa, genomföra köpet och sedan hantera betalningen separat. Detta gör att man snabbt kan handla det man behöver och ta hand om betalningen vid ett senare tillfälle. I det fall man inte väljer en särskild betalningsform som till exempel delbetalning eller kreditkort så används det förvalda betalningssättet, vilket är Klarna faktura. För e-butikerna är detta också en bra lösning eftersom en hel del kunder faller bort när det till exempel är dags att fylla i kortuppgifter. Klarna gör kort sagt betalning på nätet till en enklare process. Istället för att behöva lägga ner tid på att skapa ett konto för att kunna genomföra betalningen så kan man använda sig av Klarna Checkout.

originmag