Direktbetalning

När man handlar i e-butiker erbjuds man vanligtvis en rad olika alternativ för betalning, till exempel kortbetalning och faktura. Ett relativt nytt alternativ för kunderna är att direktbetala via deras internetbank. Betalningen går oftast till så att kunden väljer vilken bank de har av de som finns tillgängliga (fem banker i Sverige erbjuder direktbetalning), och skickas därefter till inloggningssidan för internetbanken. Där kan kunden logga in precis som de brukar, till exempel genom BankID eller en bankdosa, och genomföra betalningen på samma sätt som de skulle om de betalade en räkning i internetbanken, med den skillnaden att beloppet och mottagaren redan är ifyllda.beautiful-15728_1280

Denna lösning medför fördelar både för konsument och för e-butik. Många konsumenter upplever fortfarande en oro över att lämna ut känsliga uppgifter som kortnummer via internet, och med direktbetalning slipper de det. De kan genomföra betalningen i ett gränssnitt som de känner igen, med bankens egna säkerhetsrutiner som försäkring för att det är ett tryggt betalningssätt. Att kunden känner sig trygg är naturligtvis även en fördel för e-butiken, som kan få fler kunder på det sättet. En annan fördel för butiken är att betalningen sätts in direkt på deras konto och är oåterkallelig, vilket minimerar kreditrisken. För konsumenten kan samma faktorer (att betalningen förs över direkt och inte kan återkallas) sägas vara en nackdel. Om det skulle uppstå något problem med leveransen av varan har man nämligen mycket små möjligheter att få tillbaka sina pengar.

Det finns även en nackdel för e-butiken i sammanhanget, nämligen att betalningarna sker var för sig som en transaktion till företagets konto. Det kan göra att det är svårt att stämma av vilka betalningar som kommit in, om företaget har stor omsättning. Detta problem kan butiken dock lösa genom att anlita en leverantör av tjänsten som kan ge dem både utbetalningar och avstämningar. Om du har en e-handel och vill ha hjälp med olika it-tjänster kan du kontakta Internetvikings.com.

Att direktbetalning är ett betalsätt som tilltalar många bevisas av att det är ett av de vanligaste sätten att utföra nätbetalningar i Norden. I Finland är direktbetalning det allra vanligaste sättet: hela 43 procent av de som handlar på nätet i Finland föredrar direktbetalning. Om trenden fortsätter som den har gjort, och allt fler e-butiker i Sverige erbjuder direktbetalning som alternativ, kommer det kanske att bli så här också.

originmag